Šoferka

Šoferkin dnevnik

HURGADA

Mislim, da ni boljšega občutka, ko si sredi mrzle zime z obilico snega rezerviraš dopust v toplih krajih. In potem odštevaš ter se nestrpno veseliš, da napoči dan odhoda. Tokratna destinacija dopusta je bila Hurgada. Arabsko mesto skoraj na drugem koncu sveta. Priznam, imela sem pomisleke in strahove kako bo, saj se njihova kultura precej razlikuje od naše, sploh ker sva se na pot podali s prijateljico, same. In na vprašanje, kako se bosta dve punci znašli med arabci, vam lahko povem, da z lahkoto 😊. Tudi, če se kultura in navade razlikujejo od nas slovencev, do turistov niso vsiljivi, sploh v hotelskem kompleksu res nimaš občutka, da si v državi kjer naj bi bila kot ženska čisto zakrita.

 

Preživeli sva lep teden dopusta v hotelskem kompleksu Grand Resort, ko se nahaja v bližini letališča. Dopust je bil namenjen poležavanju in nabiranju novih moči za poletno delovno sezono. Vendar pa sva obe bolj tip človeka, ki ne more bit dolgo na miru in sva seveda morale it na izlet in preizkusit najbolj značilne dejavnosti, ki so turistom zanimive. Izbrale sva safari, jahanje kamel, snorklanje in seveda šoping, saj sva vendar ženski 😉.

SAFARI

Ker tudi na dopustu ne gre brez "volana" je bil safari obvezen izlet. Dopoldan so nas pred hotelom pričakali ogromni avti, ki so nas popeljali na vožnjo po puščavi. Prvi postanek je bil namenjen vožnji s 4-kolesniki. Okoli glave so nam zavili ruto, dalo zaščitno čelado in očala ter vsakemu dodelili svoj 4-kolesnik. Sledila je testna preizkušnja in vožnja po puščavi. Zatem je sledila divja rally vožnja z avtomobili po puščavi, čez sipine in vzpetinice, vmes smo se ustavili in si pogledali kako izgleda fatamorgana (navidezna voda sredi puščave) do vasice, kjer živijo beduini. To je ljudstvo, ki živi v puščavi. Poročajo se znotraj klana. Deklice so za poroke godne, ko dobijo prvo menstruacijo; dečki pa se lahko ženijo, ko imajo dovolj dote. Ogledali smo si njihov način življenja in imeli priložnost jahati kamele. Ježa je podobna kot, če bi jezdil konja, le malo višje je vse skupaj. Meni je bilo najbolj zanimivo kako se kamela dvigne in nato sede nazaj, da lahko greš dol. Zelo zanimiva izkušnja.

Po poznem kosilu smo se odpeljali nazaj proti hotelu. Nekje na pol poti smo se ustavili in si pogledali sončni zahod. Sonce zaide hitreje kot pri nas, okoli 18 ure. Vzide pa že nekaj po 5 uri zjutraj.  

V hotel smo se vrnili prijetno utrujeni, z modricami od divje vožnje, vendar z lepimi vtisi in spomini. 

 

 

SNORKLANJE

Nekaj kar je tudi zelo fajn it poskusit je snorklanje. Vodič nas je zgodaj zjutraj pričakal pred hotelom in nas odpeljal do ladjice. Najprej smo si z ladjico s steklenim dnom ogledali ribice in koralni greben. Nato smo zamenjali ladje in nadaljevali plovbo z gliserjem do drugega koralnega grebena, primernega za potapljanje. Nadeli smo si plavutke in masko ter skočili v vodo in si pobližje ogledali korale. Potapljali smo se slabo urico. Zatem smo se odpeljali do otoka, imeli kosilo in prosti čas za poležavanje in plavanje. Plaža je bila kot v raju; peščeni pesek, kristalno modro morje in mir 😊. Proti večeru smo se veseli vrnili v hotel.

Vrhunec vsakega je gotovo " šoping". Tudi mi smo se podali na popoldanski izlet do centra mesta Hurgade. Da pa ne bi samo nakupovali, smo si najprej ogledali Aquarium. Videli smo skoraj vse živali, od morskih psov, do krokodilov in opic. Pot nas je kasneje popeljala do samega centra. Ogledali smo si mošejo. Ženske smo si seveda morale obleči spalni srajci podobno oblačilo in se čisto zakriti. Temu je sledila urica prostega časa za nakupe. Ko smo se sprehajali smo začutili pravi utrip mesta..vsi so nas ogovarjali in vabili v svoje trgovine. Promet pa je katastrofa. Vsi vozijo skoraj en čez drugega, trobijo, semaforjev in prehodov za pešce pa skoraj da ne poznajo. Če si hotel prečkati cest, je bilo najbolše, da si zamižal in stekel čez :).  Izgledal je tako nekako kot, da bi stekel sredu gneče čez Celovško cesto v Ljubljani. Ampak tako so pač navajeni. Kljub temu nam je uspelo zbarantati in kupiti par spominkov.

Za konec naj povem, da mi bo ta dopust ostal v lepem spominu. Priporočam  vsakemu, ki si želi oddiha in je navdušen nad potovanji in odkrivanju sveta, običajev in različnih kultur. Ne bo vam žal :) . In meni osebno je bil en teden dopusta čisto premalo, bi z lahkoto podaljšala še za kakšen dan ali dva ali pa kar cel teden. Za videti in doživeti je ogromno, le čas si je potrebno vzeti, spakirat kovčke in odleteti.

 

Pozdravčki do prihodnjič.