Šoferka

Šoferkin dnevnik

Međugorje

Na zame retorično vprašanje "kje boš pa ti za prvi maj?" Se vedno nasmehnem in rečem, da sem delovna. Take praznike in dela proste dni, je potrebno izkoristiti in se odpraviti na kakšen daljši in več dnevni izlet. Tokrat sem se s skupinico romarjev odpravila v priljubljeno romarsko mestece Međugorje. Odpravili smo se v petek zgodaj zjutraj, v upanju, da se bomo izognili gneči na meji... Prečkali smo mejni prehod Vinica. Pot nas je po avtocesti peljala mimo Splita, proti Dubrovniku. Skoraj do samega cilja smo se vozili po ac, tako da smo kar hitro prispeli. Nikjer ni bilo pretirane gneče, edino na meji Hrvaška-Bosna je malo trajalo, ker oni si pač stvari vzamejo polako. :)

Kot sem že omenila je Međugorje priljubljen kraj predvsem s strani romarjev iz cele Evrope. Po pričevanjih vidcev naj bi se prav tukaj prikazala Devica Marija in želela da bi na svetu zavladal mir. V njeno čast so na krajih kjer se je prikazala postavili križ in ogromen kip v njeni podobi. Poročajo pa tudi o raznih čudežih, ki so se zgodili ljudem, ki so prosili Marijo, da jim pomaga in so težko razložljivi kako je do njih prišlo. Međugorska cerkvica je za množice, ki se zbirajo pri molitvi premajhna, čeprav se je na začetku zdelo, da bo prevelika. Mestece je res zelo mirno in gostoljubno, vendar je postalo zaradi velikega števila obiskovalcev tudi precej "modernizirano". Veliko trgovinic s spominki, oblačili, kavarnic in tudi velikih hotelov. 

Međugorje ima posebno atmosfero. Sestra Elvira je prva, ki je v Italiji pričela in ustanovila komuno, danes pa je po celem svetu veliko število ustanov, ki pomagajo ljudem. In prav tako je tudi v tem zelo mirnem mestecu prostor za spreobrnjenje ljudi, ki so zgrešili s prave poti v življenju in se z božjo pomočjo trudijo vrniti na pravo pot. Zgrajena je ženska in moška komuna, Cenacolo, v katerem se zbirajo ljudje, ki se spopadajo s takšno ali drugačno zasvojenostjo. Za boljše življenje pa skrbijo tudi redovnice, ki v skupnostih Majčino selo in Ranjena obitelj skrbijo za otroke, ki so ostali brez staršev ali le ti za njih ne morejo skrbeti. 

Če vas pot zanese v Bosno vam priporočam, da obiščete to prijetno malo mestece. 😊

 

Pozdravčki do naslednjič 😉