Šoferka

Šoferkin dnevnik

Pot nas je tokrat zanesla skozi Kobarid, do Bovca in čez Predil v sosednjo državo, Italijo. Tam se nahaja malo mestece Rabelj. Sama mu pravim kar mesto duhov, saj vedno, ko me je pot zanesla tam mimo ni bilo videti žive duše. Nekaj let nazaj je bil v tem mestecu delujoč rudnik za izkopavanje svinca in cinka. Takrat je bilo mesto živahno in polno ljudi saj je rudnik ponujal delovno mesto veliko ljudem. Ko pa so ga zaprli, so šli ljudje drugam. Sprehajali smo se po centru mesta in bili navdušeni nad lepo urejeno okolico, fasadami in mirnim vzdušjem. Spili kavico v centru mesta in se podali nazaj do jezera ( Lago di Predil ). 

Rabeljsko jezero je v poletnih časih priljubljena točka turistov, saj v vročih dneh nudi prijetno in precej hladno osvežitev. Cesta je prijetna tudi za motoriste, ki jih tam ne manjka. 

Ko smo se vračali nazaj smo se ustavili tik pred mejo. Tam se nahajajo še precej ohranjene ruševine trdnjave. Iz razgledne ploščadi je lep razgled na jezero. 

 

Tudi na slovenski strani imamo trdnjavo, imenovano Predil. Zgradili so jo Avstrijci za namen obrambe pred Napoleonovimi četami. 

Včasih je čez Predil potekala pomembna trgovska pot, danes pa cesta služi bolj v turistične namene.

V vasici Log pod Mangartom smo si pogledali  Štoln, vhod v 4844m dolg rov pod Kolovratom.