Šoferka

Šoferkin dnevnik

Cerkno leži v idrijsko-cerkljanskem predalpskem svetu na zahodnem deli Slovenije. Je malo mestece, ki ima okrog 1500 prebivalcev. 

Skozi dolino teče reka Cerknica, omejujejo pa jo hribi. Najvišji med njimi je hrib Porezen. 

Sem prihajajo turisti in obiskovalci iz vseh koncev Slovenije in tudi drugih držav Evrope. V času zimske sezone sem prihajajo smučarji, saj ima Cerkno svoje smučišče, katero je zelo dobro urejeno in primerno za družine in seveda tudi profesionalne smučarje. 

V poletni sezoni pa si lahko v prelepo in mirno naravo pridete spočiti in nafilati baterije :) . Glede na svojo majhnost, se lahko pohvali z lastnim hotelom in velikim številom ponudnikov apartmajev.

Cerkno je poznano predvsem po partizanski bolnišnici Franja. V njej so v času vojne oskrbovali partizanske ranjence, njena posebnost pa je bila ta, da je bila skrita v gozdu, med skalami in je sovražniki niso mogli najdit. 

Zimo preganjajo laufarji, skupina pustnih mask, ki šteje 25 članov. Maske so nareje ročno in iz lesa, ena pa je narejena iz kože. Prvi laufar se prikaže prvo nedeljo po novem letu. Cel obred pa traja do pustnega torka.