Šoferka

Šoferkin dnevnik

Sončni vzhod za dobro jutro 😊

Lansko leto sva v Egiptu preizkušale zabavne atrakcije, ki ji priporočajo ----> safari, jahanje kamel, obisk vodnega muzeja itd., zato sva se letos odločili, da bo najin dopust obarvan tudi malo zgodovinsko. Odločili sva se, da si pobliže pogledava egipčansko kulturo, zato sva se podali v mesto Luxor. Ko smo se v šoli učili o templjih, si še zdaleč nisem predstavljala, da so to tako ogromne zgradbe in zelo lepo narejene. Sploh si ne predstavljam kako so to gradili, saj v današnjem času in z obilico pripomočkov mislim, da nam ne bi uspelo narediti kaj takega, kot je njim uspelo brez posebne mehanizacije. Noro!

Imela sem namen, da na dopustu vstajam brez budilke in se maximalno spočijem, vendar sem en dan dopusta morala nastaviti budilko na isto uro, kot jo mam doma, ko vstajam za delo, torej 4.45. Je bil prav šok, ko je začelo zvoniti sredi noči 😀.  

Ko sva se oblekli in pojedli zajtrk, sva počakali, da naju pobere avtobus.  Čakalo nas je približno 4 ure vožnje do prve točke ogleda, tempeljskih stebrov v Luxorju.

Pot do tja je bila zelo zanimiva. Začetni del poti smo premagali kar hitro, saj smo se vozili po avtocesti. Ko pa smo skrenili iz avtoceste, pa je šlo bolj počasi. Vozili smo se skozi mesta in vasi po dvosmerni cesti. Za transport poleg avtomobilov in avtobusov, še vedno uporabljalo osle in vozove. To promet rahlo upočasni, ker je potrebno veliko prehitevanja, za kar pa potrebuješ prost nasprotni pas. Promet poteka približno tako kot v Trstu 🙃. Hupa pa je obvezna oprema 🙃. Zaradi varnostnih razlogov pa je po poti veliko policijskih kontrol. Pred leti so menda vozili avtobusi turiste na izlete v konvojih, kar pa je bilo zelo zamudno.

Egipt nima samo puščave, ampak se lahko pohvali tudi z zelo veliko palm, zelenja in polj. Tudi hiše so si zelo različne. Videli smo od modernih blokov do hišk narejenih iz kamenja in blata, v katerih ljudje še živijo. Hiše gradijo po " družinskem" sistemu, da so starši v pritličju, v 1. nadstropju je najstarejši sin z družino, v 2. nadstropju je drugi sin itd.

:)

Torej kot rečeno smo si najprej ogledali mogočen tempelj Karnak. Človek je res majhen v primerjavi s stebri 😀. O sami zgodovini ne bom pisala, to lahko vprašate strica Googla, on ve veliko 😀.  

Res so bili mojstri v gradnji. Danes si sploh ne predstavljamo kako so včasih gradili. 

 

Več si lahko preberete tukaj :     https://sl.wikipedia.org/wiki/Karnak

Sledilo je kosilo, ki smo si ga privoščili na križarki, ki vozi po Nilu. Kosilo je bilo samopostrežno in okusno. 

Nato smo imeli turistično vožnjo z ladjico po Nilu. Nisem si predstavljala tako na videz čiste reke. Vodič nas je hecal, da naj bomo pozorni na krokodile. nisem imela sreče, da bi kje kakšnega videla.😀

 

 

 

 

Po čudoviti vožnji z ladjico, smo imeli na programu prikaz izdelave raznih izdelkov iz kamnine alabaster.  Stvari izdelujejo ročno in brez uporabe posebnih mehanskih pripomočkov. Najbolj znan izdelek so vaze, izdelujejo pa tudi spominke v različnih velikosti. Izdelki so seveda na voljo za kupit. In fino je. če znaš barantat in se z njimi pregovarjat glede cene 😀.

vaza iz alabastra

In čakal nas je zame še najbolj zanimiv del izleta, Dolina kraljev. Tam so grobnice, kjer so pokopani faraoni. Do sedaj je bilo odkritih 65 grobnic, vse pa seveda niso na ogled za turiste. Še vedno pa potekajo izkopavanja in nova odkrivanja.

Ogledali smo si 3 grobnice, ki so si bile med seboj precej različne. Do vsake sedaj vodi urejen vhod, včasih pa je bil vhod skrit in se ga ni videlo. Do vhoda je potrebno iti navzgor, potem pa se pot v obliki nekakšnega tunela spusti globoko navzdol v notranjost hriba. Vhod oz. stene do sarkofaga krasijo barviti in bogati hieroglifi, ki prikazujejo razne prizore in bogove. 

V grobnicah je fotografiranje prepovedano tako, da slik od tam nimam. Nekaj jih najdete na internetu, vendar je v živo vse vsekakor lepše. 

 

 

Za konec smo si ogledali še tempelj kraljice Hačepsut, menda edine faraonke v Egiptu. Tako kot faraoni, je imela tudi ona pokrivalo glave, lažno brado in krilo. Njena zgodovina vladanja pa je zelo zanimiva. 

Kraljica Hačepsut

Na poti domov smo se na hitro ustavili še pri kamniti skulpturi - Memnovi kolosi, postavljeni pred vhodom v posmrni tempelj in sta nekoč varovala svetišče, ki ga je dal zgraditi kralj Amenofis III. Tempelj je bil uničen, ostali sta samo dve masivni skulpturi.

Polni doživetij po odkrivanju egipčanske zgodovine, smo se odpeljali v hotel. Po celodnevnem pohajanju smo bili prijetno utrujeni in smo komaj čakali, da pademo v posteljo 🙃.

Ker si v enem tednu dopusta težko ogledaš vse znamenitosti, ki jih ponuja Egipt, sva si piramide pustile za naslednji obisk Egipta 😀. 

Vam pa priporočam, da si na dopustu v Egiptu, vsekakor vzamete čas in si Dolino kraljev ogledate v živo. Ne bo vam žal!

It`s better to see something once than to hear about it a thousand times.

Patricia