Šoferka

Šoferkin dnevnik

Ko zadiši po poletju... Morju, borovcih in sončni kremi 😀 Nastavljanju sončnih žarkov, bežanju pred morskimi ježki in iskanju sence... Zbujanje brez budilke in poležavanje " all day long "; ja temu se lahko reče DOPUST 🙃. Ker  sem deloholik 🙃,  mora  biti  moj  dopust  na  pol  delaven.  In  tako  je  bilo  tudi  tokrat.  Skupino  prijetnih ljudi  sem  zapeljala  za en  teden  v Dalmacijo,  natančneje  na  otok  Korčula.

Še malo in bom postala kot sova, budna in dejavna bolj ponoči kot podnevi 🙃. Startali smo pozno zvečer in se v miru, tišini, brez gneče, v glavnem v čistem dolgčasu, odpeljali proti Splitu. Z vmesnimi postanki na meji, za wc in seveda, za zajtrk, smo v Split prispeli malo po 8 uri zjutraj. Avtobus sem zapeljala kar direktno v linijo za trajekt; ker se pričakuje gneča in trajekt vozi na Korčulo samo 2x  ( 1xdopoldan in 1x popoldan), si je treba do časa zagotoviti mesto. Do trajekta smo imeli dobri 2 uri časa, za kavico in relax 🙃, nato pa  nas  je  čakala  dobre  3 ure  dolga  plovba. Trajekt  je  seveda  opremljen  z kavarno  in  klopcami  tako,  da  čas  kar  hitro  mine.  Malo  po  13  smo  prispeli  v pristanišče,  v  mesto  Vela luka. Dobrih  5 min vožnje in  že  smo  bili na cilju v hotelu  Adria.  Vodička  nas  je  pričakala  že  v luki  in  usmerjala  do hotela, kjer  nas  je  pozdravila  in  odpeljala  na  kosilo.

Po kosilu in namestitvi sem si privoščila kratko siesto, nato pa gasa v kopalke in skok v morje. Prava sezona se še ni začela, zato cel teden ni bilo neke pretirane gneče. Ker se rada sprehajam, sem si našla zalivček samo zase. Tja sem hodila cel teden in sama uživala na plaži. Dostop v morje je bil super, brez ježkov, ki jih je tukaj ogromnoo. Voda čista in topla, vroče je bilo ravno prav, torej pogoji kot se šika. 😀

Res, da mi v mojem zalivčku ni nič manjkalo, vendar bi bilo dolgočasno cel teden preživeti na isti lokaciji. Zato sem šla na izlet s skupino na najbolj lep in opevan otok v Hrvaškem morju, otok Proizd. Plaže naj bi bile rajske in podobne Maldivom. Mislim, da so malo pretiravali 🙃. Otok je res lep,  plaže so lepe in morje kristalno čisto in modre barve. Je majhen otok in  ga lahko prehodiš okrog in okrog, na njem so 4 glavne plaže. Sama sem bila na 3, izpustila sem nudistično 😀.  Kosilo  smo  imeli  v edini  restavraciji  na  otoku,  je  bilo  bolj  mesno  in ribje  kosilo,  zame  krompir  in  solata 🙃.  Hrana  je  bila  dobra,  postrežba  prijazna, vse  je  bilo  tako  kot  mora  bit.

Tokrat sem zanemarila kulturne znamenitosti otoka oz. mesta in sem se bolj posvečala zabavi in poležavanju. Velikokrat sem odšla na sprehod do mesta Vela luka. Najbližje mesto, kjer si dobil spodobno kavo. 😀

Tisti, ki poslušate dalmatinsko glasbo, sigurno poznate Oliverja Dragojeviča. Svoje otroštvo je preživljal prav v tem mestecu, tu pa je sedaj tudi pokopan.  Lokal Cesarica je bil njegov najljubši. Tam je vedno pil kavo. Vi pa si seveda lahko privoščite tam kavico in si tudi lahko ogledate spominsko sobo, ki ima zbirko slik o njem. Na glavni promenadi pa vidite tudi hišo, v kateri je nazadnje živel.  

Seveda, kot se za pravega sladoledljubca spodobi, sem testirala tudi kje imajo najboljši sladoled. Zmagala je slaščičarna ob glavni promenadi, lastnik pa govori štajersko. Vsepovsod smo doma 🙃. 

Teden je minil  kot bi trenil. Če bi mi pred leti kdo rekel, da naj sama preživim teden dni dopusta nekje stran od doma, bi ga gledala kot, da ima dve glavi 🙃. Danes pa mi je to čisto normalno, ubistvu mi je še celo zelo všeč. Ni prilagajanja, lahko počneš kar ti je volja in se sam odločaš kaj boš počel in kdaj.  Pa več selfijev je treba narest, ker nimaš fotografa sabo. Edino bolj tiho je 😀.  Pa  dobro,  saj  to  tudi  paše.  Si  pa  vedno  vzamem  celo  knjižnjico  knjig za lahkotno poletno branje😀.  

 

Priporočam, da obiščete Korčulo ali katerikoli drug otok v Dalmaciji. Poiščete mir in se naužijete morskega zraka. Čas tukaj teče drugače. 

 

Sama pa uživam še zadnji prosti dan, jutri pa nazaj v realnost. In moja naporna služba. Se vidmo doma. 😀

 

Še par besedic o hotelu... Nastanjena sem bila v neposredni bližini trajektne luke in mesta Vela luka, hotelu Adria. Je lep in prijeten hotel. Sobe so ravno prav velike, klimatizirane, nekatere imajo tudi balkon. Hotel ima samopostrežno restavracijo, hrana je dobra in raznolika, se najde za vsakega nekaj 😊. 

V bližini so igrišče za odbojko in tenis. Sprehajalne poti so lepo urejene in osvetljene. Hotelska plaža je majhna, ampak imaš dosti divje plaže in se lahko namestiš kjerkoli. Ježkov je ogromno, zato je fino, če imaš čevlje za v vodo. Če ne maraš slane vode, ima hotel bazen s sladko vodo. Ampka potem na rabiš hodit tako daleč na morje 😊. 

Evo to bi b

 

I love places that make you realize how tiny you and your problems are.

Patricia